Conceptul Miscarii Populare este atractiv, ca act de marketing. Are nume simplu, e usor de inteles, e fertil comunicational (am vazut deja sigla cu Noua Republica – parca putin plagiata din alte proiecte existente – dar doamna Udrea ne-a obisnuit deja cu asta, si sloganul cu Miscarea care “prinde radacini”). Suna interesant teoretic, si ofera o premisa incitanta: aceea ca tot ce a fost pana acum in Romania a fost rau, a produs rezultate negative, astfel incat acum lumea nu mai vrea politica – asa se explica absenteismul si pasivitatea tot mai mari – pentru a intoarce aceasta atitudine, e nevoie de o miscare total diferita, care sa ofere oamenilor altceva, ceva ce nu s-a mai facut niciodata pana acum, ceva care sa atraga in special noile generatii saturate de numele pe care politica le-a produs in ultimii 20 de ani. Interesant, nu? Cu siguranta. Nou? Absolut deloc. Nu este prima miscare cu aceasta intentie, iar cei care studiaza istoria politica a Romaniei contemporane stiu ca “vreau altfel” este o recurenta a ultimilor 20 de ani. Mai niciodata insa miscarile de tipul “vreau altfel” nu au dus la actiuni politice de succes. Una din principalele cauze este artificialitatea actiunilor. Oamenii simt cand o miscare este autentica si cand nu. Iar atunci cand o miscare se prezinta ca ceva total diferit, dar propune oameni care au avut legatura cu politica, oamenii simt. De aceea, in prezent, de pilda, UNPR nu are succes ca partid de stanga (in ciuda intentiilor declarate de liderii sai).

Cine citeste zvonurile despre Miscarea Populara vede cum aceasta ar trebui sa mimeze o innoire tot cu PDL si cu liderii sai, cu Gigi Becali, cu Dan Diaconescu sau cu Gabriel Oprea. Chiar si in cazul in care s-ar face doar cu aparent necunoscutul Mihail Neamtu (cel care se lauda cu “Noua Republica”), ar putea ascunde prea putin legatura sa directa cu Sebastian Lazaroiu si proiectele blogosferice create impreuna pentru a promova actiunea PDL si a guvernului Boc. Din multe motive, Miscarea Populara este nascuta moarta. Ea nu poate produce schimbari si entuziasm popular, decat daca tine cont de vointa majoritatii romanilor. Or, din toate sondajele, un lucru este clar – majoritatea covarsitoare considera directia actuala ca fiind gresita, nu are incredere in Guvernul Boc si este dezamagita de modul in care este condusa tara.

Ca sa folosesti acest val de nemultumire, trebuie sa faci gesturi corecte: cei care sunt membri ai PDL si il critica, sa isi dea demisia. Cei care nu sunt membri, dar au ajutat PDL sa produca actuala guvernare, ar trebui sa isi recunoasca public greseala si dezamagirea. Cei care au facut parte din guvernele lui Basescu, sa iasa public si sa condamne si guvernele si pe liderii acestuia. Oricum ar fi, trebuie asumat trecutul pro-PDL ca fiind unul gresit! Altfel, acum, cei care tatoneaza ideea unei noi formatiuni au o abordare schizofrenica: “vreau Miscare Populara – adica ceva total diferit de ce a fost pana acum, dar fac opozitie doar fata de opozitie, in timp ce tratez guvernul Boc ca fiind ceva util”! Oamenii nu sunt revoltati de ceea ce face opozitia, ci de ceea ce face guvernul. Iar pretentia de a vorbi despre nemultumiri generalizate, care se intind in timp spre trecut, spre decenii apuse, nu satisface publicul potential al MP. Dimpotriva. Il va indeparta si mai tare. Si il va face sa caute partidele care chiar dau dovada de schimbare si innoire. Or, pentru moment, acestea sunt doar cele care formeaza USL (oricat de paradoxal li s-ar parea celor care continua sa vorbeasca despre amenintarea pe care o reprezinta Iliescu).

Miscarea Populara nu va prinde radacini decat daca il sacrifica total pe Traian Basescu si face un proces public al greselilor facute de Boc, Udrea & co. Fara acestea, totul ramane la nivelul unei schimbari cosmetice, de nume. Si de sigla. Una absolut necesara, daca tinem cont de faptul ca PDL n-a candidat niciodata de doua ori sub acelasi nume in alegeri (a pornit ca FSN, s-a transformat in PD, apoi in D.A., si abia de curand a devenit PD-L). Si acum termenul de garantie a expirat (la fel ca si “garantul” Traian Basescu). Produsul nou insa este si el expirat inca inainte de a ajunge in rafturi.

Sursa foto: Noua Republica

Sursa: Infoportal


Dan Sultanescu
Dan Sultănescu este analist politic, director executiv al Fundației Multimedia pentru Democrație Locală, coordonator al proiectului infopolitic.ro